September : back2school, back@work

Aah september, nu de zomervakantie officieel voorbij is en we in de verte de schoolbel al horen rinkelen weten we dat het voor iedereen back to reality is, de kinderen gaan weer naar school, wij gaan weer aan het werk. Het normale leven gaat weer zijn gewone gang.

Of breekt jou ook het angstzweet uit wanneer je aan die denkbeeldige schoolbel denkt, Niet om weer op de banken te gaan zitten en examens af te leggen. Maar onder de term 'oh nee, daar gaan we weer', en je denkt aan al wat deze schoolbel eigenlijk betekent... weer die ochtendrush, de avonden vol huiswerk waar alles nog moet gedaan worden, opnieuw de taxidienst spelen voor zoon of dochter, al die naschoolse activiteiten, ...

Of je nu kinderen hebt of niet, september is voor iedereen een maand waar we stilstaan bij de mooie vakantie die achter de rug is en waar we alvast aan het einde van het jaar gaan denken, en vooral al wat nog moet gedaan worden. Het is voor iedereen dan ook weer een back-to-reality check, of dit nu de files zijn onderweg en van het werk, de drukte in de winkels omdat iedereen nog last-minute aankopen moet doen het hoort er nu eenmaal bij.

We proberen onze kinderen elke dag te motiveren, JA school is wel leuk en je gaat een fijne dag hebben in de klas met je juf of meester en je vrienden en vriendinnen.

En eigenlijk zouden we onszelf ook moeten motiveren om de uitdagingen die het nieuwe schooljaar met zich meebrengen het hoofd te bieden.

Door opnieuw orde en regelmaat in je dagen te brengen, door te zorgen voor structuur breng je weer rust in je dagen en in je gezin. Of ben je hier even de weg kwijt? Zie je door de bomen het bos niet meer?

Tja, hoe begin je hier nu aan?

Klinkt allemaal mooi, een gestructureerd leven, van A tot Z alles geregeld.

Wel, voor een groot deel ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je dagen, er zijn natuurlijk altijd momenten en gebeurtenissen waar we geen controle over hebben. Wel hebben we controle hoe we dan met deze situaties omgaan.

De belangrijkste tip die ik je hier kan geven is: HOU HET SIMPEL!, ga niet op zoek naar complexe oplossingen of ga niet in één keer voor een volledige ommeslag. Ga stap voor stap op weg naar je doel of ideaal.

In ons gezin verliepen vooral de ochtenden chaotisch, altijd maar lopen en dan nog van alles vergeten. Stap voor stap heb ik hier een structuur in aangebracht, zodat, ook wanneer er zich een onverwachte wending voordoet, we hierop kunnen inspelen en alsnog op tijd kunnen vertrekken.

Hoe heb ik dit gedaan? Door te analyseren en het doel voor ogen te houden. Door vanaf het eindpunt: iedereen de deur uit en liefst op tijd, terug te denken.

Wie moet wanneer opstaan?

Wie moet wat bijhebben vandaag?

Wie wil wat als ontbijt?

Wie is wanneer in de badkamer?

Om hoe laat moeten we vertrekken?

Daarnaast heb ik er een gewoonte van gemaakt om de ontbijttafel en de (boeken)tassen de avond voordien klaar te maken. Dit bespaart weer wat tijd 's morgens.

Vergeet niet dat het steeds kleine veranderingen zijn die een groot verschil kunnen maken.

Ga zelf aan de slag en hou voor ogen hoe jij wil dat je dagen verlopen, en werk daar stap voor stap naartoe.

Administrivia@home is er om jou terug on-track te krijgen! De nieuwsbrieven, blog en online trainingen van Administrivia@home zijn erop gericht jouw huishouden weer op de rails te krijgen en je door kleine, dagelijkse aanpassingen weer controle over je tijd te geven.

Hoe je dit doet hoor ik graag van jou, je kan je tips of vragen altijd delen via de facebookpagina (www.facebook.com/Administriviahome/)

#homemanagement #huishouden #tijd #timemanagement